Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelun lähtökohdat

Pihasuunnitelman tarkoitus on luoda asukkaille toimiva ja hyvinvointia tukeva ympäristö. Pihasuunnittelun tekokeinomme on taide, ekologosuus, toimivuus tai asukkaiden mukainen ratkaisu. Pihan tyyli voi olla luonnon piha, japanilainen, moderni, impressionistinen tai tietelin aikakauden mukainen. Pihan tarkoitus on myös  ”keskustella” rakennuksen kanssa ja ylläpitä alueen histooria. Pihasuunnittelun yhteydessä asukkaiden ilmiö ja alueen ”henki” aina säilytetään.

Pihasuunnitteluohjelma

Pihasuunnittelu aloitetaan tutkimalla pihaympäristön, luontaiset ominaisuudet, kasvillisuus ja kartoitamaalla tilaajan toiveet. Tässä vaiheessä yritetään arvioidaa myös tuleva pihan imiö. Apuna voimme laatia visualinen järjestely asiakkaiden toiveista.

Tontin analyysi ja pihan tyylin ja  toiminnat muodostavat alustava suunnitelma sähköisessä muodossa. Laadimme yleensä kaksi tai kolme pihasuunnitelman luonnosta. Luonnokseen vaikuttavat tekijät ovat, mm. näkymä-linjat, pihan tominnat ja pihan rakennuksen tyyli ja toivettu pihan tunnelma.   Tunnelma esitetään valokuvien avulla, niin että luonnossuunnitelmasta ilmenee pihan tyyli ja se, miten piha ”keskustelee” rakennuksen ja ympäristön kanssa. Tilaajan valittu  luonnosen pohjana laaditaan yleis- tai pihan rakennesuunnitelman, joka toimii rakennuslupahakemuksen liitteenä.  Suunnitelmassa esitetään suositeltavat/ toivottu kasvit, materiaalit ja piharakennelmat. Pihansuunnitelma voida liittää rakenuslupahakemuksen liitteksi ja sen avulla voidaan pyytää viherrakentamisen urakkatarjoukset. Rinnetontilta laaditaan ylksi alueleikkaus, joka helpottaa suunnitelijalle ja asiakkalle tarkistaa pihan korkeusmailma.  Voimme laatia myös asiakakan pyynnöstä visualisointi ja pihan kustannusarvio(alustava) jota helpota päätöksenteko.

Koska pihasuunnitelman tavoite on luoda asukkaiden toimiva ja hyvinvointia tukeva ympäristö, pihasuunnitelman yhteydessä laaditan myös hulevesihallintaperiaate ja pinnantasaus. Maapinnan korkeudet rakennuksen sokkelia vasten, korkeudet tontilla ja korkeusasemat tontin rajoilla ovat myös pihatilan ratkaisuun vaikuttavat tekijät. Pihan suunnitelman varteen tarvitsemme asemapiirustus ja/tai kanta- ja johtokartta jotka voida saada kaupungilta.

Jos haluat rakentaa tai parantaa pihan itse, eikä tarvitsee rakennus- tai toimenpidelupaa, niin pyyttä tarjous pihan yleissuunnitelmasta. Tarjouspyyntöön on hyvää liittää valokuvat pihalta ja alkuperäisetä suunnitelmista, esim. ARK-asemapiirustus. Muista myös mainita osoitteesi, että voimme katsoa kaupungin karttapalvelussa / Google Mapsin avulla pihan ympäristön. Jos hankesi vaatii pihasuunnitelmaa rakennuslupahakemuksen liitteeksi, niin lue miten suunnitteluprosessi etenee ja tutustu palveluhinnastoomme.

Hinnasto

Pihasuunnitelma

 

Vaatiiko pihamuutos viranomaisluvan?

Rakennusvalvonnan lupa tarvitaan, kun:

Palvelumme kuluu myös pääsuunnittelijan palvelu, lupahakemuksien laatiminen ( Lupapiste.fi:n kautta) ja lupapiirustukset:

Maisemasuunnittelu

Valmistamme julkisten pihojen yleis- ja rakennesuunnitelmat, maisemaselvitykset, hoito- ja kunnostussuunnitelmat, julkisten tilojen suunnittelu, virkistysalueiden ja -reittien suunnittelu sekä maisemavaurioalueiden korjaus ja kehitys.

Ympäristöystävällinen maisemasuunnittelu

Maisemasuunnittelun ympäristöystävällisyys tarkoita on luonnollisuus ja kestävyys. Ympäristöystävällisuus maisemasuunnittelussa on myös suuntautuminen fyysisen ja psykologinen terveyden edistämiseen. Nämä tavoitteet muodostavat ekologisen maisemasuunnittelun lähtökohdat.

Maisematyyli

Ekologinen puutarha (Natural garden)

Ympäristöystävällinen maisemasuunnittelu tarkoita minimaalinen tunkeutuminen luontoon, jotta maiseman luonnollisuus säilyisi. Ekologinen puutarha on paikallinen, omavarainen ekosysteemi, jossa kaikki elementit ovat yhteydessä toisiinsa.

Ekologisen puutarhan erikoispiiri on:

Ekopuutarhan lähtökohta on alueen alkuperäinen kasvillisuus ja puusta valmistettu kalustot, kivitakka, mökki tai vaja. Kannot ja sahatut puut ovat ekopuutarhassa penkit ja patsaat. Pieni suo johon on ohjattu valunta on pihan helmi. Sisustus on huomaamaton: lyhdyt esimerkiksi puista ripustetuista pulloista, lintujen syöttölaitteista, viiniköynnöksistä tai hampusta valmistetuista käsityökaluista ja hyönteishotelli. Kasvillisuus valitaan siten, että sitä hyödyttävät hyönteiset ja linnut. Esimerkiksi perhosta houkuttelevia kukkia, pensaita, jossa on myös marjoja linnulle. Ekologisen puutarhan paletti on pehmeitä, luonnollisia värejä.

Hiilineutraali piha

Vähähiiliset maisemat ja pihat auttavat luomaan ilmastoystävällisiä tiloja ja yhteisöjä. Vähähiiliset maisemat edistävät energiatehokkuutta, vähentävät jätettä ja lisäävät biologista monimuotoisuutta ja ilmanlaatua.

Vähemmän on enemmän (Minimalismi, eli helppohoitoinen puutarha)

Maisemasuunnittelun minimalismin tyyli luotiin aasialaisen ja modernin eurooppalaisen puutarhakulttuurin risteyksessä. Yhdistämällä molempien maailmojen parhaat puolet, siitä on tullut loistava ratkaisu ongelmaan, kuinka varustaa puutarha, joka ei vaadi huoltoa.

Minimalismi yhdistä yksinkertaisuutta ja muotojen tarkkuutta. Minimalismia hallitsevat luonnolliset aiheet ja luonnolliset hillityt värit, harmoninen yhdistelmiä ja selkeään toimivuuteen. Tyyli perustuu geometrisesti oikeisiin ääriviivoihin.

Kuten nimestä voi päätellä, ”minimalismi” tarkoittaa kaikkea minimiin, minimiin viivoja, vähintään värejä, minimiin yksityiskohtia. Ainoa asia, joka tässä tyylissä on suurin, on tila ja valo.