Hiilineutraali piha

VUOSI 2023PAIKKAKUNTA HELSINKITILAAJA RAKENNUSASIAINTOIMISTO AARRE OY

Pihasuunnitelma Haapaperhostentie Aarre

Helsingin Honkasuolle rakenteilla oleva vähähiilinen rivitalohanke. Tontille tulee seitsemän loft-kotia kotimaisesta, käsin veistetystä massiivihirrestä. Tontin pinta-ala 1 769 m² ja sallittu kerrosala 910 k-m². Kohteen pääsuunnittelija on Aarnio Minna Katriina, Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy:stä (kuva 1).

Kuva 1. As Oy Haapaperhostentie Aarre 3-D malli (Rakennusasiaintoimisto Aarre 2021)

Pihasuunnitelman tavoitteena oli yhdistää perinteistä pohjalaista pihapiiriä, modernia rakentamista, sekä luontoa. Perinne näkyy kasvivalintoina, pihan hyötypuutarhoissa ja tunnelmana. Suunnitelman tarkoituksena oli myös suunnitella piha niin, että se olisi lähes hiilineutraali. Kaivumaiden ja vanhojen rakenteiden hyödyntäminen ei ollut mahdollista, koska tontti oli luovutettu rakennettavaksi valmiiksi stabiloituna, ilman kasvillisuutta.  Eloperäinen kasvillisuuskerros ei myöskään ole säilynyt. Tontilta kuorittu pintamaa oli hyödynnetty kaupungin rakennushankkeissa, asemakaavamääräyksien mukaisesti ennen stabilointia. Tontin maaperä on vettä läpäisemätöntä savimaata. Massiivihirsirunkoisissa kaksikerroksisissa rakennuksissa on tuulettuva rossipohja. Tuulettuva alustila on noin metrin korkuinen. Maaperästä tuuletustilaan nouseva kosteus on katkaistu pestyllä sepelikerroksella.

Parkkialue päällystetään kivituhkalla ja esteettömät reitit tehdään luonnonkivestä.  Hulevesien hallinta on suunniteltu luonnonpohjaisena. Pihapinnat ovat läpäisevät ja puoliksi läpäisevät. Puoliksi läpäisevästä pihapinnoista hulevedet ohjataan istutusalueilla oleville kosteikoille ja biosuodatukselle. Tontin länsipuolella puiston reunalla on sadepuutarha, joka hidastaa viivytettyjen hulevesien valuntaa ennen purkua puiston avo-ojaan (kuva 2).

Kuva 2. Sadepuutarha ja puusilta

Leikkipaikan varusteet, pergola, aidat ja sadepuutarhan silta tehdään luonnonmukaisesta materiaalista kuten lehti- ja mäntypuusta. Oleskelupergola on ehdotettu valmistetavaksi vanhoista purkuhirsistä (kuva 3).

Kuva 3. Purkukunnossa olevan vanhan maatalousrakennuksen hirsiä hyödynnetään hankkeen pergolarakenteessa

Kaikki materiaalit, paitsi hirret saatavissa 20 km:n etäisyydellä hankkeista.

Muita projekteja

Näytä lisää