Pihasuunnitelma. Pieni piha Helsingin sydämessä

VUOSI 2022PAIKKAKUNTA HELSINKI

Tontilla on kasvillisuuteen liittyvät asemakaavamääräykset ja viranomaisvaatimukset.

Vevira on laatinut pihasuunnitelman ja muuri- ja aitojen rakennesuunnitelmat.

Kohteena on pieni puutarha talon takana. Puutarhan kautta järjestetään  talon esteetön pääsisäänkäynti. Vanhat sekä uudet muurit ja suoja-aidat ympäröivät pihaa asemapiirustuksen mukaisesti. Valkoinen moderni kivitalo sijaitsee huvila-alueella.

Pihasuunnitelman tarkoituksena on säilyttää lähiympäristön tunnelma kasvillisuuden avulla mm. kadun vastaisella tontin rajalla. Pihalla yhdistetään vanhaa perinteistä  ja uutta modernia. Pihan halutaan olevan edustava ja viihtyisä samaan aikaan. Erittäin haastavaa oli se, että pienellä tontilla kaikki varusteet pitää olla sekä  näytännölliset että käytännölliset. Korkeat muurit ja aidat vaativat paljon vehreätä. Ruokailutilaa voi siirtää tarvittaessa varjoon pergolan alle tai säilyttää aurinkoterassilla, penkkimuuri on ehdotettu asennettavaksi koko pihan pohjoisrajalle. Penkkimuuri toimii myös istutusalueen( köynnökset ja varjo-perennat) reunana. Vihreä kasvimassa on myös tarkoitus nähdä ensimmäisen kerroksen ikkunasta.

Matala koristekirsikka (Kevätsuudelma) on valittu pihapuuksi, koska asiakkaat pitävät siitä. Koristekirsikan kukkien värisävy on ohjannut muun kasvillisuuden ja kukkien värien valintaa.

Kasvillisuus on lisätty niin, että se on nähtävissä asukkaiden ikkunoista. Pergolan köynnökset kasvavat ja  ajan myötä pergola-alueelle muodostuu ”vihreähuone”. Kasvillisuuden ja köynnöksien avulla poistetaan mm. korkean muurin ja aitojen ahdistava vaikutus ja lisätään viihtyvyyttä.

Tunnelmallisesti valaistu puu ja kasvillisuus ovat läsnä, asukkaiden silmien edessä aina kun he katsovat ikkunasta. Pergolan valaistusta käytetään vain pimeän vuoden aikana pergolan alla oleskeltaessa.

Pihasuunnittelua ohjasivat myös pihan ympäristö-olot, rakennuksen tyyli ja istutusten helppohoitoisuus. Asemapiirustuksessa mainitun nurmikon korvaaminen erilaisilla perennoilla ja maanpeitekasveilla. Ajopihaa varten jätettiin paljon lumitilaa ja alueelle on nurmikiveys.

Aidat ja tukimuurit

Tontin rajalla on naapurin kanssa yhteinen betoninen tukimuuri tasaamassa pihojen korkeuseroja. Tukimuurin päällä on puu-aita. Nykyinen tukimuuri kunnostetaan ja vahvistetaan. Tukimuurin kohdalla maanpintaa madalletaan tukimuurin perustusten tasoon asti. Tämän johdosta tukimuuri perustetaan uudelleen vaiheittain sekä nurkistaan valetaan kiinni uusiin muureihin.

Ladattavat tiedostot

Maisema-analyysi (PDF)
Pihasuunnitelma tunnelma (PDF)

Muita projekteja

Näytä lisää